Kongres Polskiej Lewicy

dodano 2013-06-12 13:15 w kategorii: Wojewódzkie

W maju Sojusz Lewicy Demokratycznej zorganizuje Kongres Polskiej Lewicy, w której udział weźmie kilkadziesiąt organizacji. Oprócz partii politycznych i związków zawodowych mają pojawić się też antyglobaliści i ruch powstały przeciwko ACTA. Wiceszef SLD Józef Oleksy twierdzi, że Kongres będzie pierwszym krokiem do odebrania władzy prawicy.
Józef Oleksy zaznaczył, że SLD jest świadome, że nie wyczerpuje potencjału polskiej lewicy społecznej. Obecnie jest dużo ruchów sprzeciwu i wyspecjalizowanych stowarzyszeń a także organizacji, które nie chcą być partiami, ale rozumują  lewicowo.
"Mamy propozycję nie tylko kongresu programowego, ale też całego tygodnia lewicy polskiej, który byłby poprzedzony wydarzeniami kulturalnymi, społecznymi, eventami" - powiedział w środę sekretarz generalny Sojuszu Krzysztof Gawkowski.
Kongres Polskiej Lewicy ma być więc „przełomem w pewnej otwartości” i początkiem nowej drogi do odebrania władzy liberalnej prawicy, która wymaga alternatywy. Tą alternatywą będzie społeczna lewica.
Politycy Sojuszy sprostowali jednak, że kongres nie będzie początkiem nowego ugrupowania politycznego, a jedynie przedsięwzięciem programowym. Między innymi ma podkreślić różnorodność polskiej lewicy.